בורגול מלך הגרוסים

אם הייתי צריכה לערוך רשימה של המזונות הבסיסיים המוצלחים ביותר הקיימים בעולם, בורגול ללא ספק היה בין הראשונים, מלא מעט סיבות. וזה קצת מצחיק כשחושבים על זה, כי אני רק לא מזמן טרחתי לבדוק מה זה בורגול בכלל וממה בעצם הוא עשוי? מאיזושהי סיבה לא ברורה, היה לי מאוד נוח להניח שבורגול זה סוג של דגן, כמו חיטה, שעורה, גריסים, אורז, שיבולת שועל, דוחן, כוסמת ועוד דברים שנראים דומה.

מסתבר שלא לגמרי טעיתי, בורגול הוא אכן דגן אבל לא בפני עצמו. כלומר – בורגול הוא בעצם חיטה שעברה בישול, ייבוש וגריסה. אז כבר מעכשיו, לכל אלה הנמנעים מגלוטן וחיפשו כאן תחליף – עמכם הסליחה.

עכשיו כשאנחנו (אוקיי, אני) יודעים מה זה בורגול בדיוק (בורגול אגב הוא שמו הערבי, בעברית צחה הוא נקרא רִיפוֹת), אני יכולה לחלוק אתכם למה אני חושבת שהוא כל כך מוצלח.

בורגול: מלך המזונות ה"אמיתיים" והמזינים שהכי קל ומהיר להכין

בהנחה שאכן אין לכם רגישות לחיטה, בורגול הוא מזון עשיר בסיבים תזונתיים החשובים לבריאות ותקינות מערכת העיכול ולספיחת הכולסטרול מהאוכל, מכיל חלבון, מגנזיום סידן וסדרה של ויטמינים מסוג B, דל שומן ולא עשיר מדי בקלוריות – נשמע בריא למדי! עכשיו ודאי תאמרו, כמובן, זו לא בעיה לאכול בריא אם משקיעים בארוחות. אז הנה עוד יתרון, אולי המדהים ביותר של הבורגול – אופן ההכנה שלו.

אני חושבת שאפשר בקלות ובלי היסוסים להכתיר את הבורגול למלך המזונות ה"אמיתיים" והמזינים שהכי קל ומהיר להכין. השרייה במים חמים כעשרים דקות או עד שמתרכך, זה כל מה שצריך! ואם בלי כוונה שכחתם את הבורגול במים והוא ספח יותר מדי והתנפח, אין שום בעיה – סחטו אותו במסננת והוא לא יאבד דבר ממרקמו או צורתו וגם לא יהפוך דביק ועיסתי כמו עם אורז. כמו קסם.

סלט בורגול
בורגול הוא מזון עשיר בסיבים תזונתיים החשובים לבריאות ותקינות מערכת העיכול

אז מה אפשר להכין עם בורגול

נוסף על כל היתרונות המופלאים הללו, אם לא הספיקו לכם עדיין, יש המון דברים שאפשר להכין עם בורגול או מבורגול. אפשר להכין ממנו קובה ממגוון סוגים, מילויים ורטבים, סלט טאבולה עשיר המורכב מירקות גינה קצוצים דק, שמן זית, מלח, פלפל, לימון ונענע או פטרוזיליה קצוצות לפי העדפתכם.

אני לפעמים גם מוסיפה סומאק וטחינה עם עשבי תיבול בהכנה ביתית. אפשר לעשות ממנו המון סוגים של קציצות – אפויות, מבושלות או מטוגנות, לאכול אותו כמנת צד או תוספת למנה עיקרית עם תיבול קל או רוטב סמיך ועשיר.

אפשר לבחור אם לקנות אותו גרוס דק או גרוס עבה ולהשתמש בו כתחליף לקוסקוס כשמתחשק להשתגע ולגוון. אני גם מאוד אוהבת להוסיף אותו למרקים צחים (וגם לכאלה שעשירים בירקות) כי זה נותן עוד נופך, עניין וטעם למנה. 

אפשר להשתמש בו כדי למלא ירקות שונים כמו פלפלים, בצלים, קישואים או גלילות חצילים, אפשר להכין ממנו סלטים חמים עם ירקות שורש צלויים שנכנסים כולם יחד להזהבה בתנור, אפשר לעשות איתו מגוון תבשילים מהבילים ומחממים לחורף – עם עדשים שחורות ופטריות, בצלים מקורמלים וקוביות בטטה צרובות.

אפשר למלא איתו עוף שלם בתנור ולהכין ממנו לביבות אפויות פריכות טבעוניות. והכי נחמד, אפשר להפעיל את הדמיון ולהמציא מתכון עם בורגול ואני בטוחה שגם הוא יהיה יותר מנהדר.

פוסטים באותו נושא

כתיבת תגובה