אורז וירקות

הנה כמה עובדות מפתיעות על אורז

הוא נוכח בתפריט של כולנו ורבים מאתנו אוכלים אותו לפחות פעם או פעמיים בשבוע, אבל מה אנחנו באמת יודעים על אורז?

הנה כמה עובדות מעניינות שרק מעטים יודעים על הכוכב של המטבח – אורז.

אורז כגידול

  • אורז הוא דגן, כמו חיטה או שיבולת שועל.
  • אורז גדל כמעט בכל היבשות בעולם, למעט באנטארקטיקה.
  • האורז נחשב לגידול השלישי בתפוצה שלו, אחרי תירס וחיטה.
  • כגידול – גם אורז לבן, מתחיל את דרכו בצבע חום. כדי שהאורז יהיה לבן מסירים את הנבט והסובין.
  • אורז בר אינו אורז, הוא שייך למשפחה אחרת.
  • על פי אגדות עממיות סיניות, הקיסר שֶׁנּוֹנְג הוא הראשון שביית את האורז בד בבד עם המצאתו את החקלאות הסינית. הקיסר האגדי שֶׁנּוֹנְג מכונה גם קיסר חמשת הדגנים.
  • צמח האורז יכול לגדול לגובה של 1.8 מטרים, ואם הוא גדל בקרקע פורייה הוא אף יכול להגיע לגובה רב יותר מזה.
  • גידול אורז דורש כוח עבודה רב ושפע של מים.
  • ניתן לגדל אורז כמעט בכל תנאי שטח: מישור, טרסות, גבעות, בהרים מדרונות ועוד. יחד עם זאת, מרבים לגדל אורז בטרסות כדי למקסם את זרימת המים.
  • צמח האורז מגיע לבגרות בתוך 100 עד 150 ימים מרגע הזריעה.
יד מחזיקה אורז
צמח האורז

אורז כתזונה

  • אורז מספק תזונה לאוכלוסיית העולם כבר למעלה מ-5,000 שנה.
  • יש יותר מ-4,000 סוגים שונים של אורז.
  • אורז הוא המזון העתיק ביותר בעולם.
  • ישנם שלושה סוגים של גרגרי אורז: קצר, בינוני וארוך.
  • אסיה לבדה מייצרת כ-90% מהאורז בעולם והיא גם הצרכנית הגדולה ביותר של אורז.
  • סוגי האורז האהובים ביותר בעולם הם: תאילנדי, בסמטי, יסמין וארבוריו.
  • אורז שאינו מבושל יכול להשתמר במשך שנים, בין 10 ל-30 שנים, אלא אם כן מדובר באורז חום.

אורז ובריאות

  • אורז מכיל ברזל, אבץ, מינרלים, חומצה פולית, סיבים תזונתיים, אין בו נתרן, יש בו מעט מאוד שומנים וכולסטרול.
  • אורז הוא מאכל נטול גלוטן.
  • יש כמה יתרונות בריאותיים ידועים לאורז: הוא ספק מיידי של אנרגיה, הוא משפר ומווסת את פעילות המעיים, הוא מייצב את רמות הסוכרים בדם, תורם להאטת ההזדקנות, מסייע בחילוף החומרים ועוזר להרזיה. אורז תורם לבריאות העור, הוא מפחית לחץ דם, מגן מפני סרטן ודיזנטריה ותורם למערכת החיסונית.
תבשיל אורז
תבשיל ירקות בתוספת אורז

אורז בפולקלור, בדת ובתרבות

  • נמצאו עדויות כי בימי הביניים הסיניים, הסינים הוסיפו אורז לחיזוק את העמידות והיציבות של קירות במבנים. ויש הטוענים שגם בבניית החומה הסינית הגדולה השתמשו באורז.
  • בתרבויות רבות האורז הוא סמל לפוריות ולחיים, זה יכול להסביר מדוע אנחנו זורקים אורז בחתונות.
  • בתאילנד, כאשר קוראים למשפחה או לחברים לבוא לאכול אומרים "לאכול אורז".
  • ביפן, "אורז מבושל" הוא המקבילה למילה "ארוחה".
  • בהודו האורז מסמל שגשוג והוא מקושר לאלת העושר ההודית לקשמי.
  • אמן טייוואני צייר את דיוקנו של מנהיג סין הנוכחי, שִי ג'ינפינג, על גרגר אורז בודד.
  • המילה הסינית ל"אוכל" היא אותה המילה כמו "אורז".
  • ספטמבר הוא חודש האורז הלאומי ו-19.4 הוא יום האורז.

אורז בעולם

  • יותר ממחצית כוח העבודה בתאילנד מעורב בגידול וייצור של אורז.
  • האדם הממוצע בבורמה צורך כ-230 קילוגרם אורז מדי שנה.
  • האמריקני הממוצע צורך כ-9 קילוגרמים אורז מדי שנה.
  • באיחוד האמירויות הצריכה ממוצעת לאדם היא 204 קילוגרמים אורז מדי שנה.
  • האומה הצרפתית כמעט ולא צורכת אורז, הערכה היא כי האדם הממוצע בצרפת צורך כ-4.5 קילוגרמים אורז מדי שנה.

הוא בריא, הוא פופולרי, ניתן להכין ממנו מאות מנות שונות ומאכלים והוא אפילו מייצב את החומה הסינית העתיקה – אורז הוא ללא כל ספק אחד המאכלים הטובים ביותר בעולם והוא כנראה ימשיך להזין אותנו עוד שנים רבות קדימה.

כתיבת תגובה